Kan ikke betale gæld – hvad gør jeg nu? Hvad sker der, hvis man ikke kan betale gæld? Hvad er konsekvenserne? Og hvordan finder jeg bedst muligt en løsning?

Det og meget mere kan du læse mere om i denne artikel.

Hvis du har brug for hjælp fra en gældsrådgiver, kan du bestille en gratis og uforpligtende gældssamtale, hvor vi kan snakke om dine muligheder, og hvordan vi kan hjælpe dig. Hvis du vil have vores hjælp til at få dig gældsfri i fremtiden, koster det 595 kr. om måneden og er inklusiv ubegrænset rådgivning med en gældsrådgiver.

Bestil gratis gældssamtale her.

Læs hele artiklen herunder.

Kan ikke betale gæld – hvad sker der nu?

Sidder du med gæld til halsen? Og kan du ikke længere betale til dem, du skylder penge til?

Mange frygter det værste. De frygter, at de vil blive smidt ud af deres hjem i morgen, og fogeden vil tage alle deres møbler og lignende.

Fogeden kan dog ikke bare lige smide dig ud, og du får oftest lov til at beholde din seng og sofa osv.

Alt afhængig af, hvem det er, du ikke kan betale til, vil det have forskellige konsekvenser.

Konsekvenserne ved ikke at betale gæld kan for eksempel være:

 • Hvis du ikke betaler din husleje eller til eventuelle boliglån, kan du i sidste ende risikere at blive smidt ud
 • Hvis du ikke betaler dine regninger til el, vand og varm kan du risikere, at de lukker for det
 • Hvis du ikke betaler til ‘øvrig gæld’ fx til kviklån og lignende, vil de kunne registrere dig i RKI og tage dig i fogedretten

Men hvad gør du så, hvis du ikke længere kan betale gælden som aftalt? Læs med herunder.

Kan ikke betale gæld – hvad gør jeg?

Hvis du ikke kan betale din gæld, skal du først have 100% styr på din økonomiske situation og have et overblik.

Derefter skal du prioritere gælden – for det er ikke al gæld, der er lige vigtig. Huslejeregninger er fx vigtigere end en regning til Santander for et gammelt lån. For hvis du ikke betaler huslejen, kan du risikere at blive smidt på gaden.

Du kan derfor følge disse 4 trin:

 1. Få styr på gælden (lav gældsoversigt)
 2. Lav budget, så du kan udregne, hvor meget du kan betale
 3. Prioriter gælden efter en klar strategi
 4. Få en dialog med kreditorerne og forklar dem din situation

På Nemmetal.dk har vi en nem og overskuelig skabelon til gældsoversigt og budget. Det er vigtigt, at du får styr på dette som noget af det første. Hvis du ikke har et overblik vil du ikke kunne finde en langsigtet løsning på din manglende betaling af gælden.

Du kan få en gratis gældssamtale og høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig her.

Du skal finde ud af, hvor mange penge skylder du væk og til hvem. Skriv det ned i gældsoversigten. Derefter skal du lave budget, så du kan finde ud af, hvor meget du kan betale og til hvem. Når du har gjort dette, skal du prioritere gælden korrekt og kontakte kreditorerne.

Husk, at de fleste kreditorer er til at snakke med og ofte gerne vil forsøge at hjælpe dig, hvis du blot er åben og holder korrespondancen med dem. Hvis du ‘gemmer’ dig og ikke giver lyd fra dig, kan du risikere, at de tager sagen videre til fogedretten, RKI osv.

Du kan læse mere om fogedretten herunder.

Hvad kan fogeden tage?

Kan ikke betale gæld – kan de tage min seng og mobil nu?

Nej, som udgangspunkt ikke! Medmindre…

Fogeden kan ikke bare tage alle dine ejendele fra dig. Du har nemlig ret til det, man i retsplejelovens § 509 kalder for et “beskedent hjem” og “beskeden levefod”.

I praksis betyder det ofte, at du har ret til at have værdier, som er ca. 3.500 kr. værd.

Fogeden vil derfor under visse omstændigheder fx kunne tage:

 • Ejerbolig (hvis du ejer en bolig)
 • Den nyeste iPhone model
 • Andet dyrt elektronik fx en god bærbar computer eller andet, men ikke bare en ‘almindelig’ bærbar
 • I visse tilfælde bil

Dette kan der ‘tages udlæg i’. Udlæg betyder, at den, du skylder penge til, vil have sikkerhed i ejendelen og kunne begære den solgt på tvangsauktion, hvis du ikke overholder aftaler om gælden.

Du kan læse mere om dette i vores artikel om, hvad må fogeden tage.

Kan ikke betale gæld – kan de smide mig ud af mit hjem?

Der er mange af dem, som vi hjælper på Nemmetal.dk, som spørger, om de kan risikere at blive smidt ud af deres hjem.

Du kan KUN risikere at blive smidt ud, hvis:

 • Du ikke betaler huslejen eller
 • Du ikke blot bor til leje

Hvis du ikke betaler husleje, kan du risikere at blive smidt ud. Derfor er huslejen noget af det vigtigste at betale.

Hvis du ikke bor til leje, men ejer en bolig (ejerlejlighed, rækkehus eller villa) vil alle kreditorer i princippet kunne tage udlæg i boligen og i sidste ende begære boligen solgt på tvangsauktion, hvis du ikke overholder aftalerne om betaling af gælden.

Ofte vil det være en større fordel for dig at forsøge at sælge boligen inden da på det frie marked, da du normalt vil kunne få en højere pris for boligen end ved tvangsauktion.

Kan de lukke for vand og varme?

Husk ALTID at betale regningerne til forsyningsselskaberne som fx Dong og lignende.

Hvis du ikke betaler, kan de komme og lukke for varmen, strømmen, vandet – alt afhængig af, hvad den manglende betaling vedrører.

Det er vigtigere, at du har varme på henover vinteren, eller har strøm til køleskab og fryser, end at du betaler af på et kviklån.

Du skal derfor huske at prioritere gæld til husleje og forsyningsselskaber højere end alt andet. Derudover har du også ret til diverse forsikringer, fagforening og a-kasse, hvilket kreditorerne også accepterer. Derfor skal du også altid betale disse regninger.

Lige så snart du ikke betaler gælden, kan du dog risikere at blive registreret i RKI. Det er dog ikke altid så slemt, som mange tror. Læs med herunder.

Hvad sker der, hvis jeg bliver registreret i RKI?

“Jeg er blevet en ‘dårlig betaler’, de har registreret mig i RKI. Hvad gør jeg nu?”

Det kan være hårdt at få beskeden om, at man er registreret i RKI, som også kaldes debitor registret. Dog er det faktisk ofte følelsesmæssigt hårdere end selve det at blive registreret i RKI (kaldes også Experian, da det er navnet på den virksomhed, der ejer registret).

RKI er et register, som dem du skylder penge til, kan benytte sig af. Det er et register, hvor andre kreditorer kan se, om du er registreret. Det vil andre kreditorer fx gøre, hvis det er andre långivere som fx banker og kviklånsudbydere.

At blive registreret i RKI kaldes også for at være “dårlig betaler”, men faktisk vil det ofte være en hjælp til dig at blive registreret i RKI.

Når du er registreret kan du normalt fx ikke:

 • Tage nye lån
 • Oprette mobilabonnementer
 • Købe ting på afbetaling
 • Lease bil
 • Internetabonnement visse steder

Og hvorfor er det så en hjælp?

Jo, fordi du dermed ikke længere kan foretage disse køb og dermed forværre din situation. Hvis du har gæld kan det være svært ikke at lade sig friste til fx at tage nye lån for at betale gælden, købe ting på afbetaling eller lignende. Dette vil dog kun gøre din økonomiske situation værre!

Derfor er det en hjælp for dig at blive registreret i registret, så du ikke længere kan forværre din økonomiske situation. Husk på, at du bliver slettet i RKI, når der er gået 5 år for gældsposten, eller når du betaler gælden.

Brug for hjælp og gældsrådgivning?

Nu har du læst denne artikel om ikke at kunne betale gæld. Har du brug for mere hjælp, så kan vi hjælpe dig.

Vi tilbyder en gratis og uforpligtende gældssamtale. Vi kan under samtalen vurdere dine muligheder og forklare om, hvordan vi kan forsøge at hjælpe dig med at blive gældsfri i fremtiden.

Selve gældssamtalen er gratis og uforpligtende og kan klares pr. telefon eller e-mail.

Hvis du gerne vil have vores hjælp efter samtalen, kan vi hjælpe dig med ubegrænset rådgivning for kun 595 kr. om måneden. Prisen er fast og bliver ikke højere, uanset hvor lang tid vi bruger på at få dig gældsfri. Der er ingen bindingsperiode. Se priser her.

Beløbet er accepteret af dem, du skylder penge til, fordi de også er interesserede i, at du får bedre styr på din økonomi og i sidste ende forhåbentlig betale til dem.

Du kan bestille en gratis gældssamtale her, hvor vi kan snakke nærmere om det:

 

BOOK GRATIS GÆLDSSAMTALE HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

X