Hvad må fogeden tage? Hvad er trangsbeneficiet for noget? Hvad er udlæg overhoved? Og må fogeden tage udlæg i min bil eller depositum? Og kan fogedretten hæve penge på min konto? Eller må de tage min kærestes ting? Og hvad koster det for mig at komme i fogedretten?

Det og meget mere kan du få svar på i denne artikel.

Har brug for mere hjælp efter at have læst artiklen, er du velkommen til at kontakte mig for at få en uforpligtende, gratis gældssamtale.

Læs hele artiklen herunder.

Hvad må fogeden tage?

Fogeden må tage det, som ikke er en del af ‘et beskedent hjem og en beskeden levefod’. Dette kaldes også trangsbeneficiet, som du kan læse mere om længere nede.

I praksis betyder det ofte, at fogeden ikke må tage det, der ikke er mere end ca. 3.500 kr. værd.

Hvis du for eksempel har det nyeste iPhone-model, vil den ofte kunne sælges for over 3.500 kr. Denne vil fogeden normalt kunne tage. Men hvis du har en iPhone, som er 3-4 modeller gammel og er 5-6 år gammel, vil den normalt ikke kunne sælges for over 3.500 kr., og derfor vil fogeden normalt ikke kunne tage den.

Hvad må fogeden tage handler også om det, man kalder for udlæg. For fogeden foretaget udlægget på vegne af den, du skylder penge til. Udlæg betyder, at den du skylder penge til, kan kræve at en ejendel sælges på tvangsauktion for at kunne betale til gælden, hvis du ikke overholder aftalen.

Eksempler på, hvad fogeden må tage under visse omstændigheder, er:

 • Ejerbolig (både hus og lejlighed)
 • Den nyeste iPhone eller lignende model
 • Depositum/indskud, hvis du bor til leje
 • Designer-ejendele fx ofte Bang og Olufsen elektronik eller designermøbler
 • Bil, medmindre den kun er skrotprisen værd
 • Trailer (medmindre den ikke er særlig meget værd)
 • Visse genstande mv. i en personlig ejet virksomhed
 • Indestående på bankkonti

Grunden til, at fogeden ikke må tage det, som er en del af ‘et beskedent hjem og beskeden levefod’ skyldes “trangsbeneficiet”, som står i retsplejeloven. Det kan du læse mere om herunder.

Trangsbeneficiet – hvad er det?

Fogeden må kun tage ejendele, der ikke er en del af transbeneficiet.

Trangsbeneficiet står i retsplejeloven. Det giver dig en ret til at beholde din seng, sofa og lignende, fordi det er en del af et beskedent hjem og en beskeden levefod.

Af samme årsag kan kreditorerne ikke blot kræve, at du betale høje afdrag, som du slet ikke kan klare – fordi du har ret til en beskeden levefod.

Der står nemlig i retsplejelovens § 509, stk. 1:

§ 509. Udlæg kan ikke foretages i aktiver, bortset fra fast ejendom, der er nødvendige til opretholdelse af et beskedent hjem og en beskeden levefod for skyldneren og hans husstand, jf. dog stk. 2.”

Så bare rolig, du kan beholde din seng, sofa, fjernsyn hvis det ikke er særlig meget værd.

Hvis det dog ikke er en del af ‘et beskedent hjem og en beskeden levefod’, vil fogeden sammen med dem, du skylder penge til kunne ‘tage udlæg’ i ejendelene. Men hvad betyder udlæg overhoved? Læs med herunder.

Hvad er udlæg?

Hvad er udlæg, og hvad betyder udlæg?

Udlæg betyder, at den du skylder penge til, har sikkerhed i ejendelen. Kreditoren kan derefter selv bestemme, om kreditoren ønsker at begære ejendelen solgt på tvangsauktion.

Det er for eksempel normalt, at du betaler til en afdragsordning, men at en kreditor alligevel indkalder dig til et fogedretsmøde og tager udlæg i nogle af dine ejendele. I så fald vil kreditoren kunne begære de ejendele, kreditoren har taget udlæg i, solgt på tvangsauktion, hvis du ikke overholder afdragsordningen.

Hvis du ikke ejer noget af værdi, som overstiger ‘et beskedent hjem og en beskeden levefod’ vil du normalt få en insolvenserklæring. Læs mere om dette i vores artikel om insolvenserklæring.

Udlæg i bil – må fogedretten tage min bil?

Udlæg i bil, hvordan er reglerne for dette?

Må fogeden eller fogedretten tage den? Også selvom den næsten ikke er noget værd.

Princippet er det samme som nævnt tidligere. Normalt vil en bil ikke høre under et ‘beskedent hjem og beskeden levefod’.

Hvis bilen dog alligevel ikke er mere værd end skrotprisen, hvis du skulle sælge den på det frie marked, vil kreditoren normalt ikke kunne tage udlæg i den. Kreditoren kan dog finde på at spørge ind til bilen fx model, årgang og hvor mange km den har kørt. Kreditoren kan nå frem til en anden konklusion end dig og kan derfor alligevel forsøge at tage udlæg i den, selvom du mener, at den ikke er mere værd end skrotprisen.

Udlæg i depositum – må fogedretten tage mit depositum?

Kan fogedretten tage depositum, hvis du bor til leje?

Ja, der kan godt tages udlæg i depositum.

Hvis du får taget udlæg i depositum betyder det dog ikke, at du så er tvunget til at fraflytte. Du kan blive boende lige så længe du vil/kan.

Først når du fraflytter vil udlejeren skulle opgøre eventuelle istandsættelseskrav over for dig. Udlejeren har herefter førsteret til at få depositummet til betaling af rengøring, eventuelle håndværkerregninger mv. Derefter får de kreditorer, som har taget udlæg, det eventuelle overskydende beløb. Hvis der stadig er et beløb tilbage får du det overskydende beløb.

Depositummet udbetales altså således:

 1. Udlejeren til berettigede istandsættelsesarbejder
 2. De kreditorer, der har taget udlæg i fogedretten, i den tidsrækkefølge de har foretaget udlæg, hvis der mere tilbage af depositummet
 3. Lejer (dig), hvis der er mere tilbage af depositummet

Jeg oplever mange, der bekymrer sig om, hvem der skal have hvad. Det er dog ikke noget, som du som lejer skal holde styr på. Udlejeren skal have besked fra kreditorerne, når der foretages udlæg, og herefter er det udlejeren, der skal holde styr på udlæggene.

Få mere hjælp til hvad må fogeden tage her

Har du brug for mere hjælp til, hvad må fogeden tage?

Så kan vi på Nemmetal.dk hjælpe dig.

Du kan få en GRATIS og uforpligtende samtale, hvor vi vurderer din sag, og snakker med dig om, hvordan vi eventuelt vil kunne hjælpe dig. Hvis du efter denne gratis samtale beslutter dig for at få vores hjælp, koster det en fast pris på 595 kr. Dette er inklusiv UBEGRÆNSET rådgivning, så du kan ringe og skrive alt det, du vil.

Vi hjælper også gerne med at tage ind i fogedretten for dig til en fast pris på 499 kr. pr. fogedretsmøde + kørsel. Så slipper du for at skulle møde op i fogedretten og kan blive derhjemme eller lignende.

Bestil din gratis gældssamtale her:

 

FÅ GRATIS GÆLDSSAMTALE HER

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

X